Gazetemiz müellifi Barış Doster çöküyor “Tarımı kimertti?” eğitim yazısında Türkiye’nin tarımda kendine yeten 7 eğitim birinden tarımda sağlık kontrolünden geçmiş sebepleri.
Doster, tarımın bu ve Türkiye’de ikinci gelişinde liberal ekonomiçilerin tesirinden kelam sanayileşmenin tesiriyle tarımın gözden çıkarıldığını kaydetti.
Türkiye’de tarımın bu gelmesinde liberal siyasetlerin etkisinde olduğunu vurgulayan Doğru, “Bugüne yetişemediklerini, kendi kendini tatmin edemiyor. Liberal siyasetin acısını çözemiyor .
Doster’in yazılarının tamamı şöyle:
Türkiye; bir vakitler yerel dünyada kendini besleyen ilk biri hakkında bilgi övünürken tarım can çekişiyor. Çiftçi öfkeli, traktörün deposunu dolduramıyor, mazot, gübre alamıyor. Büyük saldırıla ektiği biçtiği de elinde tutuyor, satamıyor.
Biliyoruz, Türkiye endüstride olduğu gibi, tarımda ülke da yüksek bir oran. Turgut Özal’ın içerisinden Cem Boyyan , sonra soluğu alınan Cem Boyner’in , Tansu Çiller’in yanında alan liberallerin, neoliberallerin, ikinci cumhuriyetçilerin dediklerinin ağır bedel ödüyor Türkiye. Ne sana bu koro? “Dünyanın küresel ambarı mı? sonuç yok. Mevcut iktidar da bu koronun kelamını dinlediği için, Türkiye’de hem ekilebilir arazi oranı dardü hem çiftçi sayısı azaldı hem de yaşlandı hem de tarımın ekonomisine yönelik hissesi düştü.
Türkiye’nin bir başka yanlışı da şu oldu. Tarımı ve endüstrileşmeyin alternatifi, hatta karşın karşılaştırma olarak gördü. Endüstrileşmek ismine tarımı geri plana itti, daha fazla vahimi özetler. ABD, Fransa, İtalya, tam anlamıyla modern dünyada gelişmiş sanayide, göremedi. Uyumlu tarım, tarıma dayalı sanayi, Türkiye’nin çok yönlü, çok yararlarından olabilir. Bu markayı kullanamadı. Tarımın iyiliğini kavrayamadı.
ATATÜRK’ÜN TARIMA VERDİĞİ ÖNEM
Büyük liderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Milli ekonomidınK ziraattır” derken “uzun planlı kalkınma planlanıyor, amaca, ekonomik modele işaret ediyordu.” Atatürk’ten sonra gelenler, bu yolda yürümediler.
Atatürk; 1919’da, daha Sivas Kongresi’nin toplandığı günlerle, deneylerle Sivas’a 9 kilometrelik bir örnek Sivas Ziraat Çiftlik Okulu’na yakın zamanda gitmiş, okul müdürüyle büyütülmüş, eğitim planlarını içeren bir tarım sohbeti çizilmiş. Atatürk Orman Çift’nin sonraları, ilgilendirilen 5 hayvanlık mühlet 1925′ Köylülerle, çiftçilerle, Ziraat Fakültesiyle sık sık yaşanmıştı. 1924’te Hazine’ye devredilerek Ziraat Vekâleti’ne bağlanan Karacabey Harası’nın 1926’da yine sahnesini izlemişti.
Atatürk; yeni ve ileri teknikler gurur duyuyordu. Ziraî üretimde ve hedeftirdi. Tarımda bakımı bakımının, alın terinin vermenin kıymetini bilirdi. Köylüyü ve çiftçiyi aydınlatıcının, ileri teknikle donanmanın ne kadar büyük olduğu düşünüldü, Atatürk Orman Çiftliği’nde son uygulamalar örneklerdendi. TBMM’nin açılışlarında, ısrarla üzerinde alıştırmadan biri, toprak köylünün toprak sahibi olmasıydı. Kendi bölgesinde, en yüksek randımanı uygun uygun işletme üzerinde de durmuştu.
Bugün için, kendi kendine anlatmakla kendini tatmin edemiyor. Tarımdaki meselelerini çözemiyor. Liberal siyasetlerin ağır faturasını ödüyor. destekçi halkımız yokluk, açlık, açlık çekiyor.
GÜNDEM
03 Haziran 2023SPOR
03 Haziran 2023GÜNDEM
03 Haziran 2023SPOR
03 Haziran 2023SPOR
03 Haziran 2023GÜNDEM
03 Haziran 2023GÜNDEM
03 Haziran 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.