DOLAR 21,2555 1.35%
EURO 22,8777 1.67%
ALTIN 1.327,371,10
BITCOIN 567598-0,52%
İstanbul
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkiye-Yunanistan hattında ‘adalar’ tutkusu: Ankara’da askeri adım gündemde mi?

Türkiye-Yunanistan hattında ‘adalar’ tutkusu: Ankara’da askeri adım gündemde mi?

ABONE OL
Haziran 11, 2022 16:53
Türkiye-Yunanistan hattında ‘adalar’ tutkusu: Ankara’da askeri adım gündemde mi?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Getty Images

Türkiye ile Yunanistan’a giriş Ege Adaları tansiyonu bir sefer daha tırmandı.

Mayısn bu yana artan tansiyonda son gelişme, Türkiye’nin Efes-2022 tatbikatı olarak yapan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendine “a hitaben” jeli. geri durmayacaktır” demesi oldu.

Yunanistan dış bakanlığı Twitter hesabından Türkiye’nin Ege’deki savlarına 16 haritayı yayımlayarak “Ankara’nın gidiş barış ve güvenliğe güvenlinu” öne sürdü.

Bu paylaşımdan birkaç saat sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Twitter’dan iade, Türkiye olarak “Türkiye’yi istemeye, inanmayı çiğnemez lak kendi kendine şansı, şansını da çiğnetmez” bulundu.

Peki Erdoğan’ın son kelamları ne manaya geliyor? Türkiye Yunanistan’la yaşanan tansiyonda hangi atmayı planlıyor?

‘TÜRKİYE’NİN ADALARA ASKER ÇIKARMAK ÜZERE BİR NİYETİ YOK’

BBC English ‘nin vakaya yakın Türk yetkili kaynaklar, “Türkiye saldırganı Bir siyaset izlemeyecek. Biz diplomasi yürütelim diyor.

Türkiye, Ege Denizi’ndeki adalarla ilgili yapılan Londra (1913), Lozan (1923) ve Paris (1947) Antlaşmaları’na dayanarak ada “geçmişte ve aşağı askeri statüde yerinde” ve adaların İtalya’dan Yunanistan’da 1947’de Paris Antlaşması’na devredildiği bir Türkiye tarafı olmaması da “üst seviye silahsızlandırma barışı” olduğunu hatırlatıyor.

Yunanistan’ın adaları silahlandırdığın de “egemenlik konusunda tartışmaya açıldığını” savunan milletlerarası savaşlara uyulması için iki topluluk’e (BM) de mektup gönderdi.

Bu mektuplarda da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarında “antlaşmalara uyulması için gereklin yapılmasına” daveti yapıldı.

Ancak Erdoğan, oğlunun içinden geçeceği ve “gereklin atılacağını” söylüyor. Bu da globale yakın kaynaklara “Türkiye’nin rastgele bir Yunan adasına çıkmayabileceğinizin pandoranın hakkından tanıtılacak manasına gelecek ve bir çılgınlık projesinden bedellendirilecek.

‘ASKERİ BİR ADIM ATMA PLANI YAPMIYORUZ’

Benzer bir niyet Ankara’da da hakim. Ankara’daki kaynakları da “Yunanistan’ın silahları adalar üzerinden Türkiye’ye saldırması mecnun adalar üzerinden bu türden bir adım atmalarını oluruz. plan yapmıyoruz” diyor.

hücumda devam etmeyecek da’nin yalnızca birkaç kilometre arası arası Türkiye Askeri askeri aların memleketler arasındaki anlaşmalara karşı silahlandırılması, “Ankara’nın sessiz bir durum olmadığı” için BM nezdinde adım atılmayan. (9705)

Erdoğan’ın Twitter’dan “Türkiye’den, “Ege milletlerarası mutabakatlarının haklarından vazgeçmeyeceğiz” manasına geliyor.

Yunanistan’ın NATO’da yeniden yaşanabilir olması Haziran ayı sonundaki NATO doruğunda de bu şans başlangıcı olacak.

SON DEVİRDE TANSİYON NEDEN ARTTI?

[email protected]

iki ülkeki istikşafi ve istisari karşılaşmaları tekrarlanır.

Diplomatik ve puansal görüşmelerin tümünde Türkiye, Yunanistan’a Ege Denizi’ndeki İtalya’daki 12 Adalar’ın İtalya’daki büyük devletlerin talebi üzerine; Aynı sorundaki günümüzdeki yeniden Avrupa ve ABD’nin gidişiyle gelecekte Türkiye’yi tamamlanacaklakın artık gelecekte iki komşu günde konuşulabilir, Türkiye’nin artık gündetmalara sessiz kalmayacağı iletildi.

Türk sürecinden devam eden karşılaştırmalı işlemlerde Yunanistan’ın da hali olumlu oldu. Türkiye’ye üçüncü devletleri tarafsız ” talebi iletildi. Ankara da buna hazır olduğunu belirtti.

Bu basamakta Yunan800’nin Türkiye’ye gösterimi olarak ifade da, tekrar ziyarete yönlendirilen “içeri ögesi” olarak yetiştirilmek için saygıla ve sabırla karşılandı. ” (98005)

öyle ki Miçotakis, 13 Mart’ta Türkiye’ye götürüp Erdoğan’la bir dünyaya gelmişti.

Türk ekonomisinin Yunanistan’la misal açıklamaları da Yunan hedefle ilgili büyük dozda bir reaksiyonla görmedi.

Ancak Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın -YPG’ye takviye devam edecek- NATO’larını vetolarını açıkladığı, diğer NATO Türkiye’ye yönelik bir devirde Mayıs ayında Türkiye’nin Başbakanı Kiryakos ABD’ye gitti. ABD Kongresi’ne büyük coşkuyla karşılanan konuşmasında Miçotakis, Kıbrıs’taki için Türkiye’yi suçladı; Türkiye’ye F-16 satışının da durmasını talep etti. ABD Lideri Joe Biden da Miçotakis’e güçlü takviye bildirisi verdi.

Bunun akabinde Erdoğan, “Artık benim için Miçotakis diye birisi yok” dedi.

Her yıl Mayıs’ta yazılmaya başladı. Erdoğan’ın Yunanistan’a yönelik sert açıklamaları da bu tatbikattan geldi.

Türk eğitim, bu açıklamaları da “Biz itimada, kelama dayalı bir siyaset izliyoruz. Yunanistan’dan gelen eğitim iç politikayı hedeflediğini bu siyasete devam ediyorduk. müdahil görme kelamını tutması manasına geliyor. ayrıca açık açık atılan bu adım adım sessiz kalamazların bir defa de tatbikatta olacağımızı anlatacak.

EGE ADALARI’NIN STATÜSÜ VE SİLAHLANDIRILMA GEREKÇELERİ

Getty Images

Ege’deki Yunan adalarının Yunanistan’a devredilirken durumlarını durum 1923 Lozan ve 1947 Paris antlaşmalarıyla adaların silahlandırılmamaları koşulmuştu.

Lozan görüşmelerinde bu uygulamada koşan birinci Türkiye idi. Talebe mütevazi olarak da savaştan yeni çıkmış Türkiye’nin eski Yunan ordusunun bozgunuyla “1919-1922 Anadolu’nun tekrar uygulanabildiğinin mümkünlüğünün gösterdiği” gösterilmiş ve Yunanistan bu sefer kabul etmişti.

1947 Paris Antlaşması ise İkinci Dünya Savaşı’ndan galip gelen üyelikler yasaklandı. Türkiye muahedeye sınıfları değil.

Bu savaş ile savaşta yenik düşen periyodun faşist İtalyası’nın savaşi altında bulunan birdalargalibi ülke ülke yer alan’a tekrar devredildi.

Bu kere devrin Sovyetler Birliği, Yunan adalarının “silahsızlaştırılması, adalarda askeri üs kurulmaması” kaidesini dile getirdi. Moskova, “Sovyet savaş gemilerinin Ege’deki sefer güvenliği için gerekli olduğunu” savundu.

Ege’deki Yunan adalarının silahsızlandırılma yoluyla Yunanistan tarafından kabul edildi. Kıbrıs’ta 1963 ve 1964’te girişlere kadar Atina sadık kaldı.

Türkiye’nin 20 Temmuz 1974’te “ve “Kıbrıs Barış Harekâtı” olarak duyurulduğu askeri operasyon sonrası, “olası bir Türk-Yunan sözden” endişe devrin Atina’da idaredeki, Albaylar Cuntası, Türkiye kıyı yakın tüm adalara asker yığmaya başladı.

Yunanistan adaları, görüşme toplantısı’nın 51. düşüncesini öngördüğü “meşru müdafaa” prensibini, “Türkiye’den olası bir tehdi” karşı silahı ilan etti. Atina ayrıyeten Türkiye’nin NATO komutası Ege birliklerinin saldırısında, adalara yakın kıyılarda çıkarma filosu bulundurduğuna dikkat çekti.

Türkiye ve Yunanistan son devirde kendi tezleriyle ilgili olarak BM’ye mektuplar gönderildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.